Direktlänk till inlägg 19 mars 2008
4 port.
Ingredienser:
4 normalstora kycklingbröst
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
2 gula lökar
1 zuccini
6 tomater
5 stora färska vitlöksklyftor
Jasmine ris (ta till ungefär det dubbla av vad som anges per portion på
paketet)
1 dl olivolja
3 msk soja
3 msk balsam vinäger
1 msk röd thailändsk curry (kockens går bra men det finns starkare)
½-1½ tsk sambal olek (volymen beror på styrkan. Ju mörkare desto
starkare)
Salt & grovmalen svart peppar
Marineringen:
Det bästa är om du börjar marinera redan dagen innan rätten ska tillagas men det går även bra på morgonen om rätten ska serveras på kvällen.
Börja med att strimla kycklingbrösten. Lägg ner dem i ett porslins kärl. (plast kan bli missfärgad å metall kan ge bismak) Häll olivoljan, sojan och balsam vinägern över kycklingen. HACKA 3 vitlöksklyftor och lägg i dom i marinaden (om man hackar vitlök så
slipper man mycket av den fräna smak som kan uppstå när man pressar). Till sist så åker sambal oleken och hälften av curryn i. Smaka av med salt och peppar, rör om lite och låt det stå i kylskåp under plastfolie.
Matlagningen:
Om du väntar gäster så rekommenderar jag dig att inte börja steka något innan gästerna har anlänt för rätten kallnar ganska snabbt. Förbered riset och grönsakerna innan.
Strimla tomater, zuccini, lök och paprikor i STORA bitar. Hacka upp de resterande två vitlöksklyftorna. Ta fram de kryddorna du använde till marinaden förrutom sambal oleken. Du får förmodligen nog av det som finns i marinaden. Täck bottnen av den största stekpannan eller woken du har med oliv olja. Hetta upp den och släng i grönsakerna. Krydda efter smak med den thailändska röda curryn, balsam vinägern och lite soja. Om
du känner att det behövs så kan du ta till salt och några drag med pepparkvarnen.
Samtidigt som du steker upp grönsakerna ska du oxå steka kycklingen i en annan stekpanna och passa så att riset inte bränner vid. Även om det hade behövts nu så har du inte fyra armar men om nån av gästerna kommer in i köket eller om din vän i livet finns hemma så kan du be honom/henne att hjälpa till.
Serveringen:
Lägg ut de stekta, strimlade grönsakerna som en bädd på ett serveringsfat. strö sedan ut kycklingen ovanpå detta. Häll upp riset i ett annat finare kärl eftersom det har nu blivit ränder på sidorna av kastrullen. Nu kan du ställa fram allt på bordet och njuta, men passa
mattkanten så att du inte snubblar. Om du har ätpinnar hemma så passar dom ypperligt till denna rätt.
Lycka till och smaklig måltid !!!!
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | |||
31 | |||||||||
|