Direktlänk till inlägg 19 december 2013
Nu börjar vi snart räkna dan före dan före dan - före dopparedan.
Kanske har många redan börjat räkna.
Tiden går ju så oerhört fort nu.
Så mycket vi vill ha gjort.
På tal om dopparedagen...visst kan man undra över var traditionen med att doppa i grytan kommer ifrån.
Att kalla julafton för dopparedagen lär vara unikt för Sverige.
Däremot är inte seden att doppa i grytan unik för oss.
Förr i tiden då man doppade i grytan var det något man gjorde i samband med förberedelserna inför julfirandet.
Kött av olika slag (skinka och korv t.ex.) kokades och spadet som blev över kryddades till en doppspad.
I den sänkte man ner bröd (förr var brödet ofta hårt och mörkt) och tog upp det med sleven.
Framför allt var det förr i norra Sverige man doppade i grytan.
Många skåningar hade knappt hört talas om det.
Hur seden att doppa bröd i skinkspadet kom till vet man inte med säkerhet, men i bondesamhället skulle allt tas till vara och även torrt gammalt bröd.
Att få doppa det torra brödet och samtidigt få nytta av skinkspadet - det var ju ett utmärkt sätt att göra det.
Bästa doppebrödet är lite hårdare, kompakt bröd.
Många doppar vört .
Medan andra tycker att vörtbrödet blir för vått.
Har du inte prövat på att doppa i grytan och vill ta upp en av dina förfäders traditioner (visste du förresten att ordet tradition är latin och betyder överlämnande) så finns det recept här
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|