Visst är det väl märkligt att världens mest utbildade ekonomer och ledande hjärnor inte ska kunna lösa den kris som har uppstått i och med Greklands enorma statsskuld.
Svenska Dagbladet skriver att en av världens ledande ekonomer - Georg Soros säger att om vi inte lyckas lösa Greklandskrisen blir det en internationell härdsmälta och det låter ju minst sagt ruggigt.
Själv är jag fullständigt okunnig i frågan och kan som de flesta andra bara bita på naglarna medan denna rysare spelas upp på världsridån

Magnus
26 september 2011 20:04
Är bara "10 p-student" i NE, men försökte att svara så här i SvD:s kommentarsfält, där någon "lösning" inte finns i meningen att vi kan undvika krasch/enorma problem -- det handlar om att agera på den kunskap och erfarenhet vi har, vilket inte gjordes i skapandet av euro (vilket många första klassens ekonomer och tunga politiker påpekat):
"Vi vet att finans- och valutapolitik måste vara hårt knuten till EN ENDA central både finans- och valutapolitik. Detta går att teoretiskt visa och visar historien (samtliga försök med valutasamarbeten mellan nationer utan det och av det slag euron är har rätt snart kollapsat).
Denna kunskap negligerade politikerna när euron skapades och negligerar man nu när man tror att det räcker med att "rädda Grekland". Det finns nu, och har länge bara funnits, alternativen att skapa en europeisk EU-stat, med ett betydande gemensam budgetarbete, eller att backa ur eurpn med målet att återskapa nationella valutor."
------
Med risk för att nu framstå som UFO lade jag mer på metanivå och off-topic till kritik mot hur samhälle och tänkande ser ut, att vi inte agerar på kunskap i andra frågor och: "Finns modernistiskt metodologiskt problem? Sanningar (notera pluralform; "sanningen", att något tas för sant, otidsenligt och diametrala motsatser samexisterar) som upphäver vedertagen kunskap tillåts via dialektik, där meningar som bryts mot varandra tillmäts större värde än kunskap som tidigare ansetts objektiv. Att åberopa objektiv kunskap i försvar av en ståndpunkt är rimligt men inte att rekommendera. Betraktas som mossigt och/eller reaktionärt. (Är idag stjärnor i sociala medier våra auktoriteter, eftersom åsiktsutbyte/dialektiken styr?)"
Sen tror jag att detta är ett problem i alla verksamheter, inte minst inom modern forskning, där detta är centralt i diverse postmoderna eller nymarxistiska metoder, men alltså alltmer centralt i vardagligt tänkande. "Den som bullrar lyckas bäst i en värld där tomma tunnor skramlar mest", där sanningar skapas i dialogen snarare än som sökande efter (objektiva) fakta.
Vad detta för "skumt"? :)
Kaela
27 september 2011 08:14
Nej Magnus, inte alls. Inte skumt på något sätt.
En bra förklaring som jag tror alla kan ta till sig.
Gillar dessutom din slutkläm.
Ha en fin dag!
Och tack!!