Direktlänk till inlägg 1 juli 2014
Den här pajen är så god och lite lyxig får man väl säga.
Så vi brukar kalla den för Vår Fredagspaj.
DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA:
Till pajdegen:
3,5 dl vetemjöl
150 gram smör
2 msk kallt vatten
en halv tesked salt
1 ägg (till penslingen)
Till Fyllningen:
1 st grillad kyckling
1 pkt bacon
1 halv gul lök (eller en liten)
2 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 pkt crem200 gram cirka vitlöksost
1 handfull gratängost (till garneringen)
OCH SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugnen på 200 grader
Börja med pajdegen.
Finfördela mjölet med smöret och tillsätt sedan vattnet och saltet.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform som är ca 25 cm i diameter och nagga den.
Ställ den sedan svalt i ca 20 min innan den ska förgräddas.
Vispa ägget och pensla på pajskalet, ställ sedan in den i nedre delen av ugnen i ca 15 min.
Och så fyllningen.
Skölj löken och skär den i små bitar.
Ta bort köttet från kycklingen och dela i små fyrkanter.
Klipp baconet i småbitar med en sax och stek det i en stekpanna en liten stund, inte för hårt stekt.
Lägg sedan i löken och låt den fräsas tillsammans med baconet.
Lägg i kycklingen i stekpannan och tillsätt vispgrädden, creme fraichen och vitlöksosten.
Låt småkoka en liten stund.
Krydda efter tycke och smak med tex svartpeppar.
Häll i fyllningen i pajskalet och fördela gratängosten jämnt över hela pajen.
Grädda pajen i den nedre delen av ugnen tills osten fått en fin färg.
Med en fräsch sallad till är detta en riktig festmåltid.
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|