Direktlänk till inlägg 15 maj 2008
En av våra traditioner (får man väl säga snart) är inte särskilt tjusig eller högtidlig, inte heller speciellt nyttig eller präktig, men den är trivsam.
Jag talar om att familjer eller kompisar bänkar sig i tevesoffan, äter smaskig mat och ser på teve.
Jag talar om fredagsmys.
Popcorn..chips och coca-cola eller liknande brukar vara recept på en lyckad fredagsfamiljekväll.
Och det är ju ok ibland men mindre nyttigt om det sker ofta.
Det finns alternativ.
Här är ett:
Man dippar helt enkelt kyckling- och paprikabitar i den svalkande dippsåsen. Detta kan även serveras som vanlig rätt tillsammans med vildris eller couscous. Kycklingbitarna frityrsteks på medelhavsvis, med rätt så mycket olja men inte nerdoppade som i en fritös. Resultatet är en snabb stekskorpa och ett saftigt inre.
Blanda kryddblandningen. Skär paprikan i långa tunna strimlor.
Skär kycklingfiléerna i långa, centimetertjocka strimlor. Vänd dem i kryddblandningen så att alla sidor täcks.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Frityrstek i 1 eller 2 minuter på varje sida. Tag upp och låt svalna en aning.
Servera kyckling, dippsås och paprika i skålar som plockmat.
Till detta en sval dipsås enligt följande:
2 dl gräddfil eller tjock yoghurt
1 msk färsk finhackad eller torkad mynta,
dill eller bockhornsklöverblad
cirka 1 krm salt
Gör gärna såsen nån timme i förväg så den står till sig!
varför inte festa till ordentligt imorgon och ta en efterrrätt också:
I stället för vispad grädde och chokladsås, har jag valt en fräsch hallonsås och en kolasmakande karamellsås. Portionerna kan vara väl stora för mindre barn. Halvera långbåtarna för de minsta.
Skär upp bananerna på tvären. Lägg upp dem på tallrikar eller avlånga glasfat.
Lägg upp glasskulor bredvid. Använd en glasskopa eller en stor sked. Doppa redskapet i varmt vatten och skopa upp.
Karamellsås
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk pressad citron
Var försiktig vid tillagningen av denna klassiska dessertsås. Socker som värms blir riktigt varmt. Såsen kan göras i förväg, men måste ljummas för att den ska bli lagom rinnig.
Smält sockret under vispning i en tjockbottnad kastrull. Se till att sockret inte fastnar på kastrullens väggar (då kan såsen blir sockerkornig). När sockret börjar få en fin ljusbrun färg, häll i grädden och rör om tills allt socker löst sig igen.
Koka ihop såsen till en sirapsaktig konsistens. Pressa i citron. Ta av från värmen.
Hallonsås
225 g frysta, tinade hallon
1 konserverad persikohalva
1 dl sockerlag från persikoburken
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|