Direktlänk till inlägg 24 oktober 2013

Varför anställer inte assistansbolagen assistenterna !!!????

Av Kaela - 24 oktober 2013 19:15

 





Sitter här på mitt jobb och funderar efter ett samtal med en av våra frivilliga.

23 år gammal.

Arbetar 42% som personlig assistent.

Varför inte heltid?
Nej, det finns bara den tiden  (42%) hos den brukaren.

Och visst finns det flera brukare- men tiderna är ofta desamma som de hon har hos den brukare hon arbetar hos.

Alltså en slags moment 22 situation för en tjej på 23 år som inget hellre vill än att arbeta heltid - men som samtidigt verkligen gillar tiden tillsammans med den brukare hon nu är hos de 42% arbetstid hon har.


Hon berättade dessutom att om denna brukare säger upp henne har hon ingen som helst anställningstrygghet.

Det kan handla om att brukaren inte upplever att personkemin stämme r, så kan hon få gå på dagen utan någon speciell anledning,typ sånt som vi andra måste göra för att kunna sparkas från vårt jobb utan uppsägningstid som stöld, missbruk eller liknande.


Borde det inte vara så att de personliga assitenterna var anställda hos assistansbolagen oavsett vilken brukare de arbetar hos.

Eller skulle det innebära mindre vinst i bolagens fickor?

Detta är en toppentjej som gör frivilliga/ideella uppdrag som ledsagning och liknande.

S.k punktinsatser.

Och jag ser att oavsett vem hon följer så frågar de alltid efter henne vid förnyat behov.

Det är sånt som säger en hel del!

Hon blir direkt omtyckt av dem som behöver en frivilligarbetare.


Hon säger att hon älskar sitt jobb som personlig assistent och verkligen gillar den brukare hon arbetar hos- men dessa fruktansvärt otrygga anställningsförhållanden gör att hon tvingas se sig om efter annat jobb.

För - som hon säger - hon vill ju inte hamna i den situationen att hon inte har någon inkomst alls.

Borde inte hennes arbetsgivare vara rädd om denna guldtjej.

Det kan man tycka - men tydligen inte.


Och brukaren kanske mister sin assistent som allt fungerar bra med därför att man faktiskt måste jobba mer än 42 % för att kunna försörja sig själv.

Idag får hon hela tiden låna av sina föräldrar.

Det kan inte pågå hur länge som helst som hon själv sa.

Jag känner mig så upprörd så jag bara måste avreagera mig här.

Istället för att ringa upp assitansbolaget.

men ingen svarar ju där nu.

Men kanske gör jag det imorgon!

 
 
Kristina

Kristina

24 oktober 2013 23:27

Nu ska jag skriva i form av brukare,Hos mitt assistansbolag anstäls man, men det är sant att det är hos en brukare först och främst men de flesta brukar kunna fylla upopp till heltid om de inte har det, många sjukluckor. däremot har man en månads uppsägningtid från ömse håll,och man jobbar uppsägningstiden, skulle det inte gå av olika skäl så får man lön av bolaget för uppsägningstiden, Däremot kan man då bli erbjuden att gå o jobba hos ngn annan. Jag har två ggr under alla mina år som brukare sagt upp assistenter med då pgr av att de inte skötte sina uppgifter och inte var sanna. Hos oss har man oxå en provmånad innan man blir fast anställd för att bägge parter ska kunna känna om det fungerar. Ibland passar man inte för varandra för man ska ju leva så tätt inpå och det märks fårn ömse håll om det inte funkar. Ring assistansbolaget o tala om vilken fantastisk person hon är och hör om de inte har fler uppgifter för bolaget förlorar på att förlora en så bra person. Sen tycker jag att assistenter har för dålig anställningstrygghet o för dålig lön. Hade man högre krav på utbildning tex undersköterksa så skulle yrket stiga i status. Som det nu är så skickar arbetsförmedlingen många som inte får ngt annat jobb just till assistansbolagen och ofta funkar det inte för det är inga jobb de verklgen vill ha och säger då brukaren ifrån om man törs för man är så utlämnad som brukare, så kan de säga till arbetsfömedlingen att de prövat o får stämpla istället.
Men så bra att du reagerar,gjorde fler det skulle deras suituation förbättras. Kramar

http://ruach.blogg.se

Kaela

25 oktober 2013 08:13

Ja precis Kristina. Mitt inlägg är ingen skugga över brukaren. Tvärtom.
Både assistenten och brukaren har ju en skör situation och det är som du säger att man ska leva väldigt nära varandra.
Därför blir det ju så mycket tråkigare både för assistent och brukare om hon inte kan jobba kvar pga att det är omöjligt att försörja sig på 42% av som du så rätt säger, en låg lön.
Och det är också rätt att statusen borde höjas genom utbildning.
Jag har förstått att det finns en personlig assistans utbildning som i tid är att jämföra med utbildningen till behandlingsassistent /tror att man mest jobbar på olika LVU-hem och liknande om man är behandlings ass./
Just den här tjejen är undersköterska och har arbetat på ett boende som precis som på alla andra boenden i vår stad skär ner på personalen...och som sist anställd fick hon gå.
Ja jag ska ringa Assistansbolaget, för jag måste få veta varför det är så här.
Och jag reagerar alltid på orättvisor.
Och detta är orättvist - både mot assistent och brukare.
Kramar om dig och önskar dig en fin helg!

 
Ingen bild

Sanna

25 oktober 2013 12:49

Jag har jobbat som personlig assistent - och på ett sätt är det helt knasigt att inte vara anställd med samma vilkor som andra arbetsplatser men på ett annat så är det begripligt då man ska vara i en annan människas hem och man ska vara dennes händer och/eller fötter för att dennes liv ska fungera så bra som möjligt.
Tyvärr är det allt för många assistenter som inte förstår det sista utan tror att de ska bestämma hur saker och ting ska skötas i "brukarens" hem. Då måste det vara lättare för brukaren att få personen utbytt - är det då en anställning med samma vilkor som annars så sitter brukaren fast med en människa som inte fattar att den faktiskt är i någon annans hem.
Jag fick gå när min "brukare" blev av med sin assistans (trots behov - och att hon efter mycket kamp fått tillbaka den) - men genom assistensbolaget fick jag möjlighet att gå extra hos andra och gjorde det en tid innan jag fick en annan typ av arbete (med tryggare avtal). På denna arbetsplats har jag ansvaret för hur saker och ting ska skötas och var vissa saker ska vara - ändå finns det andra som vill göra som de vill (fast de har andra arbetsområden) Det är tillräckligt enerverande - då det kan bli riktigt rörigt - fast det går att släppa. Hur skulle det kännas att ha dem i mitt hem?
Önskar dig en fin helg
kram
Sanna

Kaela

25 oktober 2013 18:18

Att brukaren inte ska påtvingas en assistent som den inte fungerar ihop med. Det är absolut självklart.
Men det är för mig lika självklart att den personliga assistenten ska ha trygga arbetsvillkor.
Klart att det är otroligt tufft redan med en person som man kompar bra ihop med som är i ens hem i många timmar.

Jag skulle önska att man kanske ställde högre krav på assistenterna i form av utbildning och att de anställdes av bolagen för att sedan få uppgiften att vara hos en eller flera brukare.

Kramar om och önskar trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaela - 3 februari 2019 10:46

  Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar  mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute.   ...

Av Kaela - 20 januari 2019 18:49


  Men vad är nu detta? Moses i soffan!   Ingen hund i soffan sa vi ju! Men vem kan motstå?    Ta hand om dig och de dina, det viktigaste av allt.     ...

Av Kaela - 9 januari 2019 06:42


          Du som nu och då tittat in till mig under åren kanske saknar morgonrapporten med grattisar med mera.   Orsaken är ju minständigt försämrade syn- Jag väntarr på det program som, ska lunna ge mig nya möjligheter. Den väntan ...

Av Kaela - 4 januari 2019 06:50


             Plusgraderna har återvänt till Norrköping. Och med dem slasket.   Ingen sol varken idag - 4 januari  eller imorgon - trettondagsaftonen som det ser ut.   Dagens officiella tema; 4 JanuariPunktskriftens dag*Världshy...

Av Kaela - 3 januari 2019 07:07


    På minussidan även idag. Ingen direkt vind vilket nog gör vädret ännu skönare.     Dagens officiella tema:   3 JanuariJ.R.R Tolkien day   Alfred och Alfrisa har namnsdag och grattas så varmt! DU som har födelsedag idag får...

Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Skapa flashcards