Direktlänk till inlägg 12 oktober 2012

Nostalgisk söndagsmiddag

Av Kaela - 12 oktober 2012 08:35

Kalvstek med gräddsås med potatis. Gärna med gelé eller rårörda lingon till.

Visst får du barndomsminnen - (i vilket fall vi som hunnit en bit längre på livsvägen får det säkert.)


Vi har återupplivat denna gamla söndagsmiddag i vår familj.


6 personer blir mätta på denna söndagsmiddag.


DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA:

1 kg benfri kalvstek

1 tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

2 msk smör

1 morot

1 palsternacka

1 lök

6 vitpepparkorn

1 lagerblad

2 kvistar timjan eller 1 krm torkad timjan

5 dl vatten

1 msk flytande kalvfond

 


TILL GRÄDDSÅSEN BEHÖVER DU DETTA:

3 dl kalvbuljong (gärna äkta)

1 dl visp- eller mellangrädde

1 tsk svartvinbärsgelé

I msk smör

I msk vetemjöl

I krm salt ev. vitpeppar


OCH SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugne på 175°.

Skala mort, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.

Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.

Lägg i grönsaker och kryddor.

Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.

Stek utan vätska och utan lock i cirka 20 minuter.

Häll därefter vatten blandat med kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen.

Kalvsteken är rosastekt vid 65º och genomstekt vid 70°.

Den sammanlagda stektiden är lite drygt 1 timme.

Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.

Gräddsåsen: Sila kalvbuljongen och koka ihop den tills det återstår 3 dl.

Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.

Rör samman smör och mjöl till redning och vispa ner i såsen.

Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter.

Smaka av med salt och eventuellt peppar


Under senare delen av tillagningen har du förstås kokat potatisen.

Gott till är pressgurka och lingon, rårörda eller vinbärsgelé


VILL DU GÖRA PRECIS SOM MAMMA GJORDE SKA DU FÖRSTÅS HA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS TILL EFTERRÄTT.


DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA

-6 syrliga äpplen, ca 750 g
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 dl ströbröd
2 msk farinsocker
50 g kylskåpskallt Arla smör

Vaniljsås KOKAR DU FÖRSTÅS SJÄLV (OM DU HINNER OCH ORKAR)

1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl  vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl


Har man sen en sån här liten hjälpreda så för man vidare mormors-middags-receptet till nästa generation.


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaela - Fredag 19 okt 19:30


               Mina steg på den bortglömda vägentas emot av mattan av löv .....medan skogen sjunger om demsom gick härför längesen .....om ett älskande parsom ristade namnoch hjärta i trädets bark .....om räven och rådjuret som strövadei dim...

Av Kaela - Fredag 19 okt 08:19


                     Rutinoperatuon - det är en sådan operation som utförs på andra. ...

Av Kaela - Fredag 19 okt 07:39


                 En riktig höstdag blir det nog i Norrköping idag Der ligger på nollstrecket temperaturmässigt och det är ganska hård vind! Men tar man på sig väl och håller i hatten klarar man ju deet bra1 Dagens officiella teman: ...

Av Kaela - Torsdag 18 okt 19:15


                 Ibland kommer ett ord farande och slår sig ner i mina tankar. Oftast är det ett ord som inte används så ofta idag!   Det ord som varit mina tankars gäst är ordet " tillfyllest"   Visst låter det betydligt mera poetiskt ...

Av Kaela - Torsdag 18 okt 07:20

       "e som försöker att göra något och misslyckas kommer oändligt mycket närmare sina mål än de som försöker att göra ingenting och lyckas"   Okänd tänkare   Klo Okänd Jones ...

Presentation

Fråga mig

144 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Kaela med Blogkeen
Följ Kaela med Bloglovin'

Gästbok

Översätt bloggen

Andras bloggar

Läsvärda bloggar


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se