Direktlänk till inlägg 12 oktober 2012
Kalvstek med gräddsås med potatis. Gärna med gelé eller rårörda lingon till.
Visst får du barndomsminnen - (i vilket fall vi som hunnit en bit längre på livsvägen får det säkert.)
Vi har återupplivat denna gamla söndagsmiddag i vår familj.
6 personer blir mätta på denna söndagsmiddag.
DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA:
1 kg benfri kalvstek
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 msk smör
1 morot
1 palsternacka
1 lök
6 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 kvistar timjan eller 1 krm torkad timjan
5 dl vatten
1 msk flytande kalvfond
TILL GRÄDDSÅSEN BEHÖVER DU DETTA:
3 dl kalvbuljong (gärna äkta)
1 dl visp- eller mellangrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
I msk smör
I msk vetemjöl
I krm salt ev. vitpeppar
OCH SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugne på 175°.
Skala mort, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.
Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.
Lägg i grönsaker och kryddor.
Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
Stek utan vätska och utan lock i cirka 20 minuter.
Häll därefter vatten blandat med kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen.
Kalvsteken är rosastekt vid 65º och genomstekt vid 70°.
Den sammanlagda stektiden är lite drygt 1 timme.
Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.
Gräddsåsen: Sila kalvbuljongen och koka ihop den tills det återstår 3 dl.
Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.
Rör samman smör och mjöl till redning och vispa ner i såsen.
Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter.
Smaka av med salt och eventuellt peppar
Under senare delen av tillagningen har du förstås kokat potatisen.
Gott till är pressgurka och lingon, rårörda eller vinbärsgelé
VILL DU GÖRA PRECIS SOM MAMMA GJORDE SKA DU FÖRSTÅS HA ÄPPELKAKA MED VANILJSÅS TILL EFTERRÄTT.
DETTA BEHÖVER DU HA HEMMA
-6 syrliga äpplen, ca 750 g
1/2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 dl ströbröd
2 msk farinsocker
50 g kylskåpskallt Arla smör
Vaniljsås KOKAR DU FÖRSTÅS SJÄLV (OM DU HINNER OCH ORKAR)
1/2 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
Har man sen en sån här liten hjälpreda så för man vidare mormors-middags-receptet till nästa generation.
Nu har vintern kommit till Norrköping. Det var ett par tre år sedan vår stad vart klädd i vitt! Moses älskar det! Men jag är begränsat förtjust! Den enorma vitheten bländar mina få procent av syn så det blir tufft att vara ute. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|